Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 30-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Catalina Mihai
Titlul articolului: Imigranţii din Italia - şcoli separate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/imigrantii_din_italia_scoli_separate-62771.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Imigranţii din Italia - şcoli separate

30 Oct 2008 Catalina Mihai

Profesorii au declanşat joi greva generală în Italia. Noua lege a învăţământului, contestată de dascăli şi de părinţi, prevede crearea de clase speciale pentru copiii imigranţilor.


Adoptată de senatori într-o atmosferă tensionată, în timp ce sute de studenţi asediau clădirea Senatului pentru a denunţa “distrugerea şcolii publice”, legea are numeroase prevederi controversate. Pe lângă înfiinţarea claselor speciale pentru copiii imigranţilor care nu ştiu limba italiană foarte bine, legea prevede şi reducerea personalului didactic din şcoli şi universităţi. Mai mult, resursele bugetare pentru şcolile primare vor fi reduse cu 7,8 miliarde de euro în următorii şapte ani.

Nemulţumiri a iscat şi decizia privind revenirea la sistemul profesorului unic în şcoala primară, în locul sistemului actual: trei profesori la două clase, care îşi împart materiile. În plus, cursurile vor fi reduse la 24 de ore pe săptămână, faţă de 29-31 în prezent. Părinţii se tem că astfel nivelul educaţiei va scădea, iar ei vor fi nevoiţi să găsească soluţii pentru supravegherea copiilor în timpul rămas liber. 

Înfiinţarea claselor speciale a fost salutată de Liga Nordului, care vede în această măsură “o discriminare pozitivă” menită să faciliteze integrarea copiilor străini. Premierul Silvio Berlusconi a luat apărarea reformei, pe care o consideră “de bun-simţ”. De cealaltă parte, opoziţia, sindicatele din învăţământ, Biserica Catolică şi chiar politicieni din cadrul coaliţiei guvernamentale susţin că prevederea ar putea avea ca efect o izolare şi mai mare a imigranţilor.

De la începutul săptămânii, zeci de mii de liceeni şi studenţi protestează zilnic în marile oraşe. Votarea formei finale a legii de către senatori a dus la coalizarea studenţilor cu simpatii de dreapta şi de stânga, care au organizat miercuri proteste de amploare în faţa Senatului din Roma. În urma ciocnirilor violente, trei studenţi şi un poliţist au fost răniţi, iar 21 de protestatari au fost arestaţi.

Joi a fost declanşată o grevă generală în toate instituţiile de învăţământ la apelul celor trei confederaţii sindicale importante. Mii de studenţi, elevi şi profesori din întreaga ţară au plecat în capitală pentru a se alătura manifestaţiilor de protest. La Roma, câţiva profesori universitari şi-au ţinut cursurile în aer liber, în timp ce mai mulţi studenţi de la Facultatea de Psihologie şi-au manifestat nemulţumirea plimbându-se prin oraş doar în slip. Protestatarii din Bari au organizat un “lanţ al tristeţii” care a blocat complet circulaţia autovehiculelor pe mai multe străzi, iar în Milano mai mulţi liceeni au ocupat gara, aşezându-se pe şine.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.